четвртак, 1. март 2012.

Ви питали-Одговорио(FAQ)

Импресиониран, бројем посетилаца блога и бројем постављених питања, настављам у стилу од прошлог петка, уз једну напомену:данас објављујем 4 питања и одговоре- које сам издвојио и сврстао у она која се тичу најнепосреднијих политичких дешавања.

П : Шта мислиш да ли треба да постанем члан политичке странка, а ако је твој одговор потврдан - које? Милена - Ниш

О:На ово питање једноставно није могуће одговорити са ''да'' или ''не''.А моје није ни да препоручујем неку странку.Све је ствар персоналне перцепције.Али у сваком смислу, требало би да размислиш да се на неки начин политички активираш.То може бити : читање новина у мало већој мери, гледање политичких тв магазина, излазак на изборе, укључење у неку социјалну групу која се бави политичком тематиком.Можеш детаљније да се упознаш и са неком активношћу посећивањем веб презентације неке странке, како би ти све то помогло да донесеш што исправнију одлуку на предстојећим изборима.
П : Колега да ли делиш мишљење мојих пријатеља и моје, да ми тренутно немамо никакву понуду странака, да су то све једни те исти људи и да ће ма ко да победи на изборима бити исто као и сада? Љуба - Ниш

О : Одмах да кажем да не могу да се сложим са тим констатацијама.Ово је мој став(не искључујем могућност да грешим) који ћу покушати да ти образложим.Прво промена власти сама по себи значи промену.То подразумева промену људи пре свега.Дакле, мислим да ни у ком случају не може бити исто.Остаје да се види да ли ће бити боље или горе.Што се тиче понуде странака, она је у Србији огромна, о томе, заправо о разлозима инфлације политичких странака сам писао пре пар постова.Каже се да квантитет рађа квалитет.И ја бих да резоновао тако.И не бих се сложио да се ради о једним те истим људима.Осећа се да се све већи број до сад политички неактивних активира.А има оних који никада нису били у позицији, без обзира што фигурирају у политичком животу дуги низ година.
П : Бранкић чини ми се да је овај твој блог мало обојен политички? Јелена - Ниш

О : Ово је само нека врста алата, коју користим да изразим  ставове  о последицама политичке аномалије између осталог.Дајем себи то за право јер као један од оснивача покрета ''Отпор'' у Нишу са још петоро људи, осећам неку врсту одговорности за оно што је касније уследило.Данас, многи од наших пријатеља немају посао, или плаћају да би га добили.То сматрам ненормалним.И сам сам био на мети таквих уцена пре пар година, па и мој рођени брат.Што ти апсолутно добро знаш.О још горим стварима, попут раста криминала у Нишу, осећаја несигурности код људи, празним обећањима не бих овом приликом.Дакле, на овом блогу ћеш наћи бројне чланке који ће ти сигуран сам бити од користи и који немају директне везе са политичким дешавањима,а користим ову прилику да ти се захвалим што си ме похвалила у телефонском разговору, као и да те позовем да наставиш да пратиш овај блог коме се ускоро прикључује још пар наших заједничких пријатеља и 2 новинара.Трудићу се да и даље имам најобјективнији приступ без обзира на тему.
П : Твоја препорука за изборе : да излазим или не?Мени се не излази на изборе, сви су ми досадни и све су нас некако упропастили. Јелена - Ниш

О :Свакако излазак.Гласај по савести и за кога мислиш да је најбоље.Подсетићу те на ситуацију од новембра прошле године када смо се нашли испред једне ГУ за неку документацију.Тада си ми дословце рекла : ''Полудећу!'', ''Ово није нормално''...''Докле!?''..Да, било је ту само пар докумената, а и пар сати лудила у реду...Због тих и таквих појава које чине бесмисао свега, требало би изаћи на изборе.Свакако да сви покушавају да се ваде фразом ''ја сам аполитичан'', али то су глупости.У Србији је скоро половини пунолетних издата партијска књижица, за разлику од развијених демократија(САД).Тамо у просеку има 1-1,5% људи партијске књижице.Који је разлог?Они живе нормално, за разлику од нас.Овде књижица представља метод за добијање посла, то нема више никакве везе са идеологијом.Али и то ће морати да буде решено.Полако, али сигурно.

Данас сте вероватно приметили и разлику у односу на претходне постове.Ако нисте: писано је ћириличким писмом.Следећи пост ће бити латиницом.Знам, да се неки не би сложили,али гурам својим темпом.Мало ћирилице, више латинице.У перспективи се то може и променити.

Следећег петка : одговори на многа интересантна питања правне и економске струке.
Пишите.Постављајте питања.Без устручавања.

5 коментара:

  1. Анониман1. март 2012. 17:14

    Аполитичан сам. Међутим, лакоћа стила писања и Ваша смелост у изражавању ставова ме, признајем, привукла и од тада редовно пратим Ваше блогове. Желим Вам пуно успеха у овоме што радите!
    С поштовањем,
    Мирко

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман1. март 2012. 20:02

    Увек сам волео Дон Кихоте. То су ствараоци лепшег и бољег света. Дуго сам био у политици и борећи се за овај Град некако сам сматрао да је и мени место међу овом фелом људи. Овај млади блогер је један од нас. Издржи млади човече, ово је време свесних појединаца.

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман2. март 2012. 02:13

    Poštovanom autoru,
    Pratim vaše blogove, veoma su interesantni, ali sam smatrala sebe nekompetetnom da dajem komentare, osim bloga politika i obligacije i to u delu obligacija. Što se tiče napred navedenog, kao potpuno apolitična lično se ne bih priključivala političkoj partiji, osim ako bi mi to bila jedina mogućnost zaposlenja, što je danas realnost. Kao pobornik dvopartijskog sistema apsolutno smatram da je političkih stranaka i previše, da se na izbore prosto mora izaći jer to je naše ustavno pravo i dužnost i da sam, iako ću sada biti protivurečna, veoma skeptična u pogledu posleizbornih promena. Po mom mišljenju samo je jedno izvesno a to je da opet dolazi do diskontinuiteta u odnosu na državnu politiku i strategiju, spoljne poslove, istoriju itd. itd, kao kod Orvela u njegovoj "1984". Slažem se da su na političkoj sceni, posebno lokalnoj, uglavnom isti ljudi. Od malena na TV-u gledam Mileta Ilića, Baneta bananu i takve likove. Što se autora tiče, slažem se sa Jelenom da su tekstovi po malo, malo, politički obojeni, mada se autor vidno trudi da to ne bude tako. A posebno se slažem sa konstatacijom o Don Kihotu, naročito kada se setim čuvene žalbe Ustavnom sudu. Međutim, autoru treba odati priznanje što se odvažio na podizanje političke svesti sugrađana putem ovih blogova, za razliku od mase mladih ljudi koji po celi dan ispijaju kafe, ništa ne preduzimaju a hule na sve živo i ništa im ne valja.
    S' velikim uvažavanjem
    Kolenica

    ОдговориИзбриши
  4. Imamo problem sa naplatom zajednickih troskova i nekih popravki u zajednickim prostorijama stambene zgrade. Na sve moguce nacine smo pokusali da zainteresujemo sustanare za problem.
    Njih jednostavno ne interesuje nista u vezi zajednicke imovine i ne zele da daju ni paru.Kazu nam da im niko po zakonu nista ne moze.Mozete li da nam date neki primer ili da nas uputite kako i kome dalje da se obratimo. Npr. kakav je proces i ko moze i u cije ime da ih tuzi za naplatu? Da li ima smisla bilo kakva tuzba?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Igore, dobićete odgovor, koji će vas nadam se zadovoljiti.Biće objavljen za nekoliko dana na blogu.Molim Vas da u nerednom periodu ukoliko budete imali pitanja isključivo šaljete na moj mail: stefanovic_branko@yahoo.com
      S poštovanjem,
      Branko Stefanović

      Избриши