четвртак, 8. март 2012.

Poklon damama


Svim ženama želim da  bar na ovaj praznični  dan budu centar sveta svojih najvoljenijih, da budu samosvesne, ambiciozne, kada je potrebno tolerantne, da budu voljene i da vole, da se u što većoj meri uključe u sve društvene tokove, da to traje.

Ovaj tekt posvećujem Vama.U nadi da ćete se izboriti za ravnospravnost u društvu i veri da ćemo mi  muškarci smoći snage da se ophodimo u odnosu na Vas na jedan dukčiji način.Ovo je moj pokušaj.

Jedna devojka koju poznajem, pre par dana izbacila je na svom statusu na Fb-u čuvenu frazu da iza upešnog muškarca stoji žena.
Zašto takvo postavljanje odnosa?
Ne  priliči.Ne treba pasivizirati ženu kao osobu, ne treba je potčiniti muškarcu.To se upravo na ovaj način postiže.Kritikujem one žene koje se saglašavaju sa ovakvim poimanjem stvari.Ako zaista tako misle, onda je i to ok.

Po Gender Parity Report-u  žene čine polovinu svetske populacije,ali su zastupljene  sa manje od 1/5 u nacionalnim vladama, svega 9,4% žena je u upravnim odborima kompanija, a na menadžerskim pozicijama nešto oko 20%.Vallerie Keller, osnivačica i CEO Veritasa, proglašena je na World Econic Forum 2012 Mladom svetskom liderkom, diskutovala je o potrebama društva za više žena na liderskim pozicijama.
Jako interesantno je i njeno opažanje, vezano za promene u Davosu.Nekada je bila u kongresnim salama jedini ženski predstavnik.Sada su učesnici izjednačeni.To je opisala kao senzaciju.Jednim pogledom na Young Global Leader zajednicu = 41% žena, od 192 lidera čak je 78 žena.
Žene u svetskim okvirima imaju razloga da slave.8. mart.Dan kada treba slaviti dramatični napredak : žene su danas zdravije i obrazovanije nego ikada pre.Čak i čelni ljudi  World Bank uočavaju napredak na polju ekonomije od trenutka jačanja ženske uloge u društvu.Po otkrićima njihove studije , involviranje žena u društvene tokove znači substancijalni socijalni i ekonomski prinos  na investicije.
Sama Valorie za sebe jednostavno kaže :
’’ Moja odgovornost kao stanovnika ove planete je, da dam svoj doprinos, da imam jednako pravo glasa i da se izborim za to, da izdvojim vreme i svoje talente u službi globalnog društva.’’  

Kvalitetu političkih dešavanja nesumnjivo da su doprinele žene i njihov savestan rad u politici - pokazuju brojne studije širom sveta.
Moje ljubimice.Alex i Sandrinjo.
Zar nisu preslatke?
Kod nas u Srbiji situacija nije sjajna.Brojne statistike nisu precizne.Naše društvo nema evidenciju o javnim agencijama, nemamo podatke ni o broju državne imovine, a onda je izlišno govoriti o ravnopravnosti i ekvivalentnoj zastupljenosti oba pola u različitim oblastima.Mi te podatke nemamo.Mi baratamo pretpostavkama.
Na polju izbornog zakonodavstva, čini se napredak da se poveća broj žena na izbornim listama.Ali takvim pristupom(da mora biti 1/3 na listi biti pripadnika onog pola koji je manje zastupljen) se samo čini korak nazad.Žena ko’ da je numerička oznaka i ništa više.
Balkanska pravila.Porodično nasilje.Nesigurnost.Socijalna dezintegracija.Potlačenost.Sve ovo danas opisuje  koliko je težak status srpkinje i ostalih građanki.
Nisu svi muškarci isti.Naravno da nisu.Neki su samo robovi ’’kvazi-tradicije’’.To se može promeniti.Neki i neće moći.Strašno.
Šta  stoji kao prepreka:
Posao.Veliki deo žena je iskusio da za posao sledi nepristojna ponuda.
Mobing.Neka devojka iz Niša se zaposlila, taman je pomislila da je rešila za jedan period neki od problema, a onda se suočila sa maltretiranjem i šikanoznim postupanjem šefova.
Bitka za bebe.Trebalo bi da vlasti podstiču ovaj rat.Oni ne samo što ga ne podstiču, već obesmišljavaju.Gomile mladih u najboljim godinama razmišlja o odlasku iz zemlje, o rešavanju egzistencije,a o porodici i bebama kao plodovima ljubavi malo ko.Da nesreća bude veća, u doba krize oprema za bebice je centar oporezivanja.
Porodica.Sve češće žena robuje u kući sa osobom sa kojom treba da uživa.Masa tekućih računa, krediti, od porodičnog života prave porodični haos.
Nasilje.Sve izraženije.Sigurne kuće kao utočišta žrtvama porodičnog nasilja samo niču.Zar ne bi bilo bolje da se grade stanovi mladim talentima, fabrike.Više posla, više sigurnosti i optimizma za natalitet.Nešto je trulo u državi Srbiji.

Današnje srpkinje i ostale dame imaju moju podršku, ohrabrenje, da se bore i izbore za sebe,porodicu, svoje mesto u društvu, politici, na poslu.Jedva čekam, da se sruše sigurne kuće, a da na tim mestima pravimo obdaništa, dečje igraonice...To će biti dobar znak da idemo napred.

O njoj si pisao, pevao joj pesme, vodio  rat zbog nje, bila ti je rame za utehu, pričao si joj da je voliš, volela te je, pružila ti ljubav,bila ti je sex simbol, rodila ti dete, vređao si je, zlostavljao, ona te je izdržala i sada joj nisi bitan.
Kada je nestala pitao si me:’’O kome si mi to pričao?’’
Odgovorio sam : O Ženi
On će : Sada shvatam...

Muškarci  : udelite im kompliment, recite im da ih volite, poklonite cvet, knjigu, odvedite ih u  pozorište,budite nasmejani...Ovo je njihov dan.
Bez obzira da li je -  majka, baka, lepotica, razuzdana, nežna, gruba, elegantna, sestra, devojka, u godinama...U kojoj god ulozi bile bez njih se ne može, sa njima je sve lepše i bolje!

SVIM DAMAMA OD SRCA 



Нема коментара:

Постави коментар