петак, 17. август 2012.

BORBA SA VETRENJAČAMA

Pre svega pokušaću da budem manje formalan i da ne upotrebljavam pravničke izraze,koliko je to moguće.Dakle, 7.avgusta smo moje kolege i ja podneli ono što se pravnički zove ''Inicijativa za ocenu ustavnosti i zakonitosti Odluke Advokatske komore o visini troškova upisa u imenik advokata'' -Ustavnom sudu.Zašto ?
Razlozi su sledeći :
5.000 eura za nas koji dolazimo iz sudstva, privrede, lokalnih samouprava, državnih organa..a hteli bi da se bavimo advokaturom
500 evra - za one koji su bili u advokaturi i tu OSTAJU.
10 x veći novčani iznos.To bi bilo kao 2 prijatelja šegrtuju kod 2 različita majstora.Pre toga silne škole ispohađaše.1-i kod Mike, 2-i kod Pere.Kada su se izveštili, rešiše da se osamostale.Međutim, ovo osamostaljivanje znači plaćanje nekakvom esnafskom udruženju, ovog koji je bio kod Mike 10 x više košta, a da nije stavio ključ u bravu svoje radionice.Možda je rad kod majstora Pere bio bolji, ili je bio podjednako dobar, možda čak i gori, ali eto šta ćete mora se.To u normalnim zemljama ne prolazi.
To se tamo zove D I S K R I M I N A C I J A  !
Još nešto, sada kao em su ta esnafska udruženja napravila to što se u normalnim državama zove diskriminacija, nego sada odakle taj iznos od 5.000 evra koji je 10 x veći..To se u normalnim zemljama zove PREKORAČENJE OVLAŠĆENJA.
Kako je to moguće? Pa u normalnim zemljama ne postoji poluga kojom pokrećemo nevidljive sile koje nas opravdavaju u nastojanjima da se držimo zajedno(mislim na majstora Peru i njegovog dojučerašnjeg šegrta, sada i on postade majstor-a gle čuda, pa šegrt je sin majstora Pere-joj kakva koincidencija!).To je TOLIKO veliki iznos za nekog ko pokreće svoj START-UP u slučaju šegrta bivšega majstora Mike, pa se čovek pita:''Gde su tu troškovi koji realno nastaju?''Ah, da zaboravio sam..Ni to nije toliko bitno.
Sada ta 2 prijatelja bivša šegrta, pošto su 'dovedeni u istu ravan' imaju razdvojene puteve.1-i Borbu sa vetrenjačama, a  2-om je put popločan: da čovek lepo zarađuje, da si pravi dilove, a i nema onog dosadnog Mikinog šegrta da ga kontroliše.Tako da niko ne sumnja u njegov rad.:)

Mnogi koji nisu pravnici se pitaju 'a šta to mene interesuje?'.
Pa da počnem sa razlozima zbog čega bi to nekoga, a da nije pravnik trebalo da interesuje :

- ZATO ŠTO JE ADVOKATURA DEO PRAVOSUDNOG SISTEMA
- ZATO ŠTO SE GODINAMA UNAZAD PITAŠ ŠTA TO NIJE OK U DRUŠTVU
- ZATO ŠTO ŽELIMO DA SPREČIMO SAMOVOLJU NEKIH LJUDI
- ZATO ŠTO ĆEŠ I TI NEMINOVNO JEDNOG DANA BITI PREDMET ADVOKATSKIH USLUGA
- ZATO ŠTO JE OVA NAŠA BORBA USAMLJENA, A NAŠE NAMERE SU ODBRANA STRUKE
- ZATO ŠTO ĆEMO TI MI POMOĆI KADA TEBI NEKO UGROZI PRAVA
- ZATO ŠTO BOREĆI SE ZA SVOJA UGROŽENA PRAVA, BORIMO SE ISTOVREMENO ZA OPŠTI INTERES
- ZATO ŠTO JEDNOM I SRBIJA TREBA DA POSTANE PRAVNA DRŽAVA
- ZATO ŠTO SAMO ZDRAVA KONKURENCIJA u bilo kojoj oblasti ZNAČI KVALITET

Ako Tebi i posle ovoga nije jasno, smatramo da si nas napustio.Izabrao si svoj put.Mi te sa njega skretati nećemo.

Da se obratimo i našim kolegama pravnicima. Pre svega, mnogi od vas drage kolege, su podbacili.Razočarali ste.Ova naša borba je bez obzira na sve zajednička.Sutra, ukoliko mi uspemo, imaćete priliku da osetite plodove nečijeg rada i da prstom niste mrdnuli.BRUKA STE I SRAMOTA ZA STRUKU, ALI I SRAMOTA ZA SRBIJU.

Posebno su ''mudri'' bili profesori.Njih 8-9 -oro su se baš pokazali.Obećali da se obrate stručnoj i široj javnosti, pa odustali.Klasika.

Naravno, na svu sreću ima i lepših primera iz sveta jurisprudencije :) Svima koji su nas podržali :
H V A L A !!!!

Нема коментара:

Постави коментар