уторак, 13. новембар 2012.

Pravna pitanja i odgovori - Jelena Žarić



Za danas sam izdvojio 2 pitanja. Pravo da Vam kažem, sve ste zahtevniji, pa ću se i u narednom periodu truditi, da obezbedim što više kvalitetnih online sagovornika. Sve u nadi da ćete biti zadovoljni i da ćete znati to i da cenite. Zato sam pozvao u pomoć Jelenu Žarić.

1.Pitanje : Imam sa suprugom jako loše odnose. Ponekada dolazi do psihičkog nasilja. Jednostavno ne želim da trpim više torturu. U toku braka sam kupila parama stan, koji se vodi na suprugovo ime, šta mi predlažete? Da li mogu da zadržim taj stan, jer želja mi je da se razvedemo? J.C. Niš

Jelena Žarić

Odgovor na ovo pitanje zavisi od odgovora na mnoga pitanja koja se odnose na konkretan slučaj. Kako imamo malo podataka o konkretnom slučaju, sa sigurnošću se može govoriti samo o razvodu.
Naime, kako postoje dva moguća načina za razvod braka – sporazumni razvod braka i razvod po tužbi, koji su regulisani Porodičnim zakonom, članovima 40. i 41., na taj način se moze rešiti i problem stana. Ukoliko su supružnici voljni da se dogovore i sporazumno se razvedu, pa samim tim naprave i sporazum o deobi zajedničke imovine, onda ne postoji problem ukoliko suprug prizna da je stan vaš. Kako, međutim, do dogovora u slučajevima razvoda braka vrlo često ne dođe, problem stana će se rešavati ili u okviru brakorazvodne parnice ili će se prvo završiti razvod, a u posebnom parničnom postupku će se rešavati problem stana. U toj fazi su jako bitni odgovori na mnoga pitanja, na primer od čijih para je stan kupljen, zbog čega se stan vodi na suprugovo ime, da li je to novac koji ste vi lično dobili na poklon ili ste ga dobili na poklon zajedno sa suprugom ili ste ga zaradili u toku trajanja bračne zajednice itd, itd. Pored toga, imate mogućnost da „kupite vreme“ ukoliko imate maloletno dete/decu, jer vam zakon daje mogućnost da do punoletstva deteta ostanete u stanu supružnika čiji je stan, pod uslovom da nemate gde drugde da živite sa detetom. Pravo stanovanja - habitatio je regulisano članom 194. Porodičnog zakona: st.1. Dete i roditelj koji vrsi roditeljsko pravo imaju pravo stanovanja na stanu ciji je vlasnik drugi roditelj deteta ako dete i roditelj koji vrsi roditeljsko pravo nemaju pravo svojine na useljivom stanu. st.2. Pravo stanovanja traje do punoletstva deteta. st.3. Nemaju pravo stanovanja dete i roditelj ako bi prihvatanje njihovog zahteva za pravo stanovanja predstavljalo ociglednu nepravdu za drugog roditelja. U svakom slučaju, u toku parničnog postupka će se izvoditi dokazi saslušanjem stranaka, svedoka i ostali dokazi koji bi bili neophodni da se dokaže da ste stan kupili vi.



2.Pitanje : imao sam problem na magistralnom putu nedavno, jedna životinja je naglo istrčala i bez obzira što sam vozio dozvoljenom brzinom, udario sam u nju kolima. Vozilo mi je osigurano kod Dunava, imam standardnu polisu, a vlasnik životinje traži da mu naknadim štetu, bez obzira što mislim da nisam kriv. Da li sam u pravu? I da li vlasnik životinje ima pravo na naknadu i ko u toj situciji snosi odgvornost? V.S. Niš


Na osnovu informacija koje ste pružili, a shodno članu 42. ZOOBS “Vozač je dužan da brzinu kretanja vozila prilagodi osobinama i stanju puta, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila i tereta, gustini saobraćaja i drugim saobraćajnim uslovima, tako da vozilo može blagovremeno da zaustavi pred svakom preprekom koju pod datim okolnostima može da vidi ili ima razloga da predvidi, odnosno da vozilom upravlja na način kojim ne ugrožava bezbednost saobraćaja”, može sa zaključiti da ste se kretali magistralnim putem poštujući saobraćajne propise, te da žvotinja koja je istračala na put predstavlja izvanrednu okolnost koju niste mogli da predvidite, a kako niste postupali sa grubom nepažnjom, vozili u alkoholisanom stanju ili namerno izazvali nezgodu, Vi niste odgovorni za nju. 
Naprotiv, vlasnik životinje bi mogao da odgovara i bio bi u obavezi na vam nadoknadi štetu na vozilu koju ste kritičnom prilikom pretrpeli ako se ispostavi da nije vodio računa o njoj, te da se usled njegovog propusta ona našla na putu, a što je regulisano Zakonom o obligacionim odnosima, delom Odgovornost za štetu od opasne stvari i opasne delatnosti. Za štetu od opasne stvari odgovara njen imalac, u ovom slučaju vlasnik životinje, jer je kao poseban slučaj objektivne odgovornosti predviđena odgovornost za životinje, i to bilo da je životinja kod njega ili je zalutala ili pobegla. 
Budući da ne posedujete kasko osiguranje, već osnovno obavezno osiguranje od autoodgovornosti koje pokriva samo štetu koju Vi kao vlasnik vozila pričinite trećim licima, Vi namate pravo niti mogućnost da pretrpljenu štetu naplatite od osiguravajuće kuće, tako da vam jedino preostaje da podnesete tužbu sudu i u parničnom postupku protiv vlasnika životinje utvrdite njegovu odgovornost, a onda se od njega i naplatite.
Ovo je samo karatak odgovor zasnovan na ono malo informacija koje ste nam dali, za detaljniju analizu potrebno je još podataka, poput zapisnika o uviđaju saobraćajne nezgode i izjava  svedoka.

Naravno, ne bi trebalo isključiti i mogućnost da odgovara i preduzeće koje se bavi održavanjem puteva, kao ni mogućnost da ukoliko je bilo predviđeno da postoji na tom delu puta i zaštitna ograda, pa je uklonjena neovlašćeno aktivnošću trećeg (lopov) da odgovara i to lice.


O autorki odgovora: 
Ona je najbolji pokazatelj da: Pametna, lepa , mlada, obrazovana žena može biti uspešna u svom pravničkom pozivu.. Kukaju neki da manjka žena u politici. Eh, moje dame kada bi se ugledale  u većoj meri na Jelenu, dakle, sa malo više hrabrosti svet je Vaš...Blago stranci čiji je član ( član je Srpske napredne stranke). Divna osoba, sa višegodišnjim iskustvom u advokaturi. Da su žene jako nezgodni igrači na pravnom frontu, najbolji primer  je upravo ONA. Kada treba, neviđen retoričar, plenila je sudnicama na zadovoljstvo svojih klijenata..morala je zamrznuti status advokata, ali je advokatura širom otvorenih vrata čeka da  joj se vrati. Trenutno obavlja funkciju Zamenika sekretara skupštine Grada Niša.




1 коментар:

  1. Molim da mi odgovorite radim u bolnici u Novom Sadu koliko ja znam da za svoju krsnu slavu po zakonu imas pravo kako u skoli i drugim drzavnim institucijama tako i u bolnici.Nama je receno da ako ti sluzba dozvoli mozes dobiti slobodan dan sto nije u redu ja sam inace spremacica i mislim da se taj zakon odnosi samo na nas a za njih to ne vazi mislim za bele mantile.Ako po zakonu katolici imaju verski praznik zasto i mi ne bi dobili dan za slavu i cak ako drzava po zakonu je uvela dzavne tolike ne radne dane ne razumem zasto ne mozemo i mi da koristimo dan za slavu.I jos jedno pitanje po cemu oni imaju pravo da skidaju putni trosak za taj dan onda bi trebalo da skidaju i za drzavne neradne dane

    ОдговориИзбриши